Siirry sisältöön

Honkilahti

Honkilahti on Euran kunnan eteläosaa ja rajoittuu Varsinais-Suomeen. Honkilahti on omaa koulupiiriään, johon kuuluu myös Mestilän kylän oppilaat Kauttualta. Honkilahti on oma äänestysalueensa ja kirkkopiirinsä. Alueemme kylät ovat Auvainen, Haveri, Kirkonkylä, Koskenkylä, Lellainen, Löyttylä ja Mannila. Suurimmat kylistä ovat Kirkonkylä, Koskenkylä ja Mannila. Kylissä toimii kolme kyläyhdistystä ja yksi kylätoimikunta. Koskenkylässä ovat kauppa asiamiesposteineen, grillikioski kesäisin, pankki, autokorjaamo, kirjasto, kunnan päiväkoti, yksityinen ryhmäperhepäivähoitokoti, koulu, kolme sijaiskotia, vanhustentalo, metsänhoitoyhdistyksen toimipaikka ja VPK:n paloasema.

Kirkonkylässä sijaitsee kirkon lisäksi seurakuntakoti ja seurakuntatoimisto ja hautausmaa. Eri kylillä on lisäksi muutamia eri alan liikeyrityksiä. Erikseen kannattaa vielä mainita Mannilan kalasatama, jossa on kalankäsittelytila. Mannilassa on myös broilerikasvattamo ja kalkkunakasvattamo. Vasikanlihaan tuotetaan Lellaisissa. Vasikanlihan kasvatus on erikoistuote, jota ei ole muualla koko Pohjoismaissa. Varhaisperunan ja vihannesten viljely on alueellamme merkittävää. Kyläyhteisömme ainoa selkeästi teollinen yritys on esim. kuormalavoja valmistava puusepänliike.

Koulu ja läheiset rivitalot lämpiävät hakelämpökeskuksen voimalla. Tällä on korvattu 12 vuotisen toimintakauden aikana jo n.2 milj. litraa tuontiöljyä. Lämmöstä maksettu rahamäärä on nyt jäänyt kiertämään paikallisesti, koska sen ovat saaneet Euran Energiaosuuskunnan osakkaat, jotka ovat paikallisia metsän omistajia. Hyötyä on korjannut myös Euran kunta saadessa kalliin öljyn aikana kotimaista energiaa.