Siirry sisältöön

Honkilahden koulu

Honkilahden koulu

Hei!

Tässä alla pitkäversio Honkilahden yhdistysten laatimasta kirjeestä, joka julkaistiin Alasatakunnan lukijoilta palstalla 12.3.2020.
Lukekaa ja jakakaa!

Euran kunnan uusin koulu elinvoimaisessa Honkilahdessa

Tämä kirjoitus tulee Lounais-Suomen suurimman erämaajärven, Koskeljärven rannalta, missä sijaitsee Honkilahden koulu ja osa Honkilahden lukuisista kylistä. Vuosituhannen vaihteessa Honkilahden kolme kyläkoulua lakkautettiin ja rakennettiin yksi uusi koulu Koskenkylään. Honkilahden koulu on Euran kunnan uusin koulu.

Nyt huolenaiheeksi on noussut Kuntamaisema Oy:n raportti Etelä-Euran varhaiskasvatuksen ja perusopetusyksiköiden järjestelyistä tulevaisuudessa. Honkilahden alueen yhdistykset, seurat ja muut toimijat haluavat tässä kirjoituksessa tuoda esille näkemyksiään.

Honkilahden koulun välittömässä läheisyydessä sijaitsevat esiopetus, neuvola, omatoimikirjasto sekä yksityinen ryhmäperhepäiväkoti Kilinkolo. Koululla toimii iltapäiväkerho 1-2 luokkalaisille. Koulun vanhempainyhdistys Telkänpesä toimii aktiivisesti. Se on hankkinut koululle mm. välituntivälineitä, keinut, kiipeilytelineet, keinukarusellin ja kustantanut leirikoulu- ja teatterimatkoja. Suurimmat tapahtumat, kuten Pyry- ja Helmi-illat ovat liikuttaneet ihmisiä koko Euran alueelta Honkilahdelle. Toukokuussa on tulossa taas Helmi-ilta.

Oppilasennuste suhteessa Euran muihin kouluihin on Honkilahdella hyvä. Alueella on pulaa pienten lasten päivähoitopaikoista. Tällä hetkellä ainoana päivähoidon tarjoajana Honkilahdella toimii yksityinen Ryhmäperhepäiväkoti Kilinkolo, jonka paikat ovat jatkuvasti täynnä.

Honkilahden koulun tiloja käyttävät myös muun muassa Ahmasojan koulun alaisuudessa toimiva Sampon koulu sekä kansalaisopiston perhemuskari alle esikouluikäisille ja neulekahvila. Monet eri toimijat tarvitsevat koulun tiloja käyttöönsä.

Alussa mainitsemamme Koskeljärvi luo mitä upeimmat puitteet ulkoilureitistöineen mm. koulun luonnontiedon opiskeluun kaikkina vuodenaikoina. Koko koulun historian ajan on tehty ikimuistoisia patikkaretkiä makkaranpaistoineen pitkospuita pitkin Pyhäniemeen tai pyöräretkiä Härkluomaan. Elokuussa järjestetään taas suuren suosion saavuttanut Villiinny Koskeljärvestä- tapahtuma. Tapahtumalla tehdään Koskeljärveä tunnetuksi mainiona retkeilykohteena.

Alueella toimiva paikallinen urheiluseura Honkilahden Vesat ry eli HoVe on viime vuosien aikana panostanut merkittävin projektein alueen lasten ja nuorten aktiviteetteihin. Vuonna 2010 HoVe teki Leader-hankkeen avustuksella koulun tontille jääkiekkokaukalon, joka soveltuu kesäisin mm. tenniksen pelaamiseen. Tänä talvenakin Honkilahden kaukalolla oppilaat ja eskarilaiset pääsivät luistelemaan neljänä päivänä huonosta pakkastalvesta huolimatta. Lumisina talvina HoVe ylläpitää Koskeljärven latureitistöä.

Seuraava HoVe:n projekti oli vuonna 2015 tehty 9-väyläinen frisbeegolfrata. Tähän ei saatu EU-rahaa, eikä kunnan avustusta, vaan se rakennettiin omakustanteisesti. Samalla kunnostettiin vanha pururata, jossa frisbeegolfrata sijaitsee. Seuraava voimannäyte oli vanhan urheilukentän täydellinen uudistaminen Leader-hankkeen avulla. Urheilukenttä valmistui 2018. Kentällä on juoksurata, pituushyppy- ja kuulantyöntöpaikkojen lisäksi lapsille ja nuorille moneen leikkiin ja peliin soveltuva monitoimiareena sekä beachvolley- ja jalkapallokenttä. Näiden hankkeiden arvo on ollut yhteensä n. 160 000 euroa. Niissä on tehty lähes 3300 talkootuntia. Urheilukenttä ja frisbeegolfrata sijaitsevat reilun puolen kilometrin päässä koulusta.

Koulun liikuntasalissa järjestetään HoVe:n toimesta lähes päivittäin erilaista liikuntaa niin aikuisille kuin lapsillekin, yhteensä 12 salivuoroa viikossa.
HoVe:n viimeisin projekti on parhaillaan käynnissä yhdessä Euran kunnan kanssa. Vähäjärvelle pystytetään uusi rantasauna kaikkien kansalaisten iloksi.
Kylältä löytyy myös Honkilahden Osuuspankki, K.Elon kauppa, posti, matkahuolto, paloasema ja sijaiskodit Tammenterho ja Jalava. Kolmas sijaiskoti Sampon Paja sijaitsee Löyttylän kylässä. Honkilahden VPK:lla on hälytysosasto, ensivaste, naisosasto ja nuoriso-osasto. Nuorten harjoitukset ovat kerran viikossa. VPK tekee yhteistyötä koulun kanssa mm. 112-päivänä sekä kokoontumis- ja poistumisharjoituksissa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Honkilahden paikallisyhdistys edistää kattojärjestön tavoin lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Yhdistyksen ydintoimintaa on mielekkään tekemisen järjestäminen ilman kynnyksiä ja maksuja. Koulun tiloissa pidettävät teema-askartelut sekä leivonta- ja lautapeli-illat ovat suosittuja kaiken ikäisten keskuudessa. Alle kouluikäisten lasten liikuntasalivuorot keräävät perheitä niin Honkilahdesta kuin lähialueeltakin. Nyt pienen tauon aikana näiden ”peuhutuntien” perään on kyselty ja kysyntään on aikomus vastata jälleen ensi syksynä. MLL Honkilahden tavaksi on tullut myös osallistua mm. Lasten Tammikuuhun, valtakunnalliseen Leikkipäivään ja Mannilan iltatorille.

Yhdistyksistä vielä mainittakoon Honkilahden Eräveikot, jonka kanssa koululla on myös yhteistyötä. 6.-luokkalaiset pääsevät joka syksy hirvimetsälle. Eräveikkojen kota ja juhlatila ovat kävelymatkan päässä koulusta. Alueella toimii myös kyläyhdistyksiä, esim. Mannilan Kylätoimintayhdistys, joka vastaa iltatorien järjestämisestä Mannilan kalasatamassa.

Euran seurakunta järjestää useita kerhoja Honkilahden seurakuntakodissa.
Honkilahteen kuuluu runsaasti Pyhäjärven rantaa lukuisine vapaa-ajan asuntoineen. Työnteon muuttuessa digitaaliseksi tämä alue monine kylineen on yksi Euran kunnan potentiaalisimmista positiiviseen muuttoliikkeeseen kuuluva alue. Kylät ovat kesäasukkaiden paratiisi. Parhaiten tämä näkyy kesällä Mannilan iltatorilla, jonne ihmiset kokoontuvat heinäkuussa perjantai-iltaisin. Eräs mainitsemisen arvoinen kohde Mannilassa on Härkänummen viikinkikylä. Siellä koululaiset käyvät muinaisleirikoulussa.

Honkilahden alueella toimii maatiloja monilta tuotannonaloilta ja niitä pyörittävät päätoimiset viljelijät. Suosioon on noussut myös Niittaron luomutila Lellaisissa. Tilalla toimii kesäkahvila kesällä ja tilamyymälä lauantaisin ympäri vuoden. Honkilahden alueen kolmisenkymmentä yritystä työllistää suuren joukon ihmisiä. Honkilahden Haverin kylässä Pyhäjärven rannalla sijaitsee myös Lomakeskus Sieravuori, joka tarjoaa monipuolisia vesiurheilumahdollisuuksia sekä erilaisia viihdetapahtumia, mm. suosittuja kesäteatterinäytöksiä.

Eri tahot täällä Honkilahdella lisäävät yhteisöllisyyttä ja tekevät ristiin rastiin yhteistyötä keskenään. Voimme ylpeänä todeta, että Honkilahti on elinvoimainen osa Euraa.

Meillä on näkemyksemme ja kantamme siihen, miten varhaiskasvatus ja perusopetus voidaan Etelä-Euran alueella tulevaisuudessa hoitaa ja mielellämme keskustelemme niistä avoimesti.

Honkilahden koulusta emme tosin ole valmiita luopumaan. Se on kodinomainen, turvallinen ja moderni. Se on parasta, mitä voimme lapsillemme tarjota.

Honkilahden Vesat ry
Mikko Toivonen

Honkilahden koulun vanhempainyhdistys Telkänpesä ry
Tiia Pesonen

MLL Honkilahden paikallisyhdistys
Hallitus

Mannilan Kylätoimintayhdistys ry
Marja Rekola

Honkilahden Eräveikot ry
Heikki Ketola

Lellaisten Kylätoimikunta ry
Erkki Nurminen

Kutin Kyläyhdistys ry
Kirsti Mäkitalo

#elinvoimainenhonkilahti #meidänkoulu #honkilahdenyhdistykset